بيماري كبد چرب غير الكلي) (NAFLD يكي از شايع ترين شكل بيماري هاي مزمن كبدي در جهان (1) و يكي از علل اصلي مراجعه به كلينيك هاي هپاتولوژي در بزرگسالان محسوب مي شود (2). NAFLD یک اصطلاح پاتولوژیکی است که وقتی محتوای تری گلیسیرید کبد از 5 درصد وزن آن در افرادی که الکل مصرف نمی کنند فراتر رود ، تعریف می گردد (3).
در رویکرد درمانی بیماران مبتلا به NAFLD بایستی اصلاحات شیوه زندگی (رژیم غذایی و ورزش) به عنوان اولین قدم در نظر گرفته شود، چرا که مدیریت وزن از طریق بهبود رژیم غذایی و افزایش فعالیت فیزیکی میتواند آنزیمهای کبدی و التهاب را کاهش دهد. به طور کلی، هدف اصلی اصلاحات شیوه زندگی برای درمان NAFLD با تأکید بر دستیابی به کاهش وزن تدریجی از طریق افزایش فعالیت فیزیکی و تغییرات رژیم غذایی در بیماران چاق است (4).
شیوع بالای NAFLD و اهمیت آن به عنوان یک عامل مهم در مرگ و میر افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی ، لزوم توجه و رسیدگی هر چه بیشتر به این بیماری به ویژه از دیدگاه التهاب ایجاد شده جهت یافتن درمان مناسب را نشان می دهد. با توجه به شواهدی که نقش کلسترول رژیمی در ایجاد التهاب کبدی را تایید می کنند (5) ، یافته های جدید حاکی از آن است که دریافت زیاد استرول های گیاهی باعث کاهش جذب موثر کلسترول از روده شده و دفع آن را افزایش می دهد (6). همچنین مشاهده شده است که دریافت روزانه 5/2 گرم استرول گیاهی باعث کاهش بیش از 10 درصد کلسترول سرم می شود (7).
استرول های گیاهی اجزای طبیعی رژیم غذایی هستند که ساختار شبیه کلسترول داشته و تاریخچه ی طولانی به عنوان عوامل کاهنده کلسترول رژیمی دارند. میانگین دریافت استرول های گیاهی از رژیم های عادی تقریبا 250 میلی گرم در روز است که به طور عمده از روغن های گیاهی ، مغزدانه ها ، دانه ها ، میوه ها و سبزیجات تامین می گردد (8).
در نتیجه ، با در نظر گرفتن تاثیر استرول های گیاهی روی متابولیسم کلسترول ، به نظر می رسد که مصرف منابع یا مکمل استرول های گیاهی می تواند منجر به کاهش التهاب کبدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی شود (9).